Toen we het huis kochten was het aan een stevige onderhoudsbeurt toe.

Voorzieningen als elektra, gas en verwarming waren er nauwelijks, het verfwerk was er zeer slecht aan toe. Maar toch waren we blij dat alles in originele staat was.

In de badkamer hing een grote koperen geiser met open vuur! De geiser is naar het museum van de gasfabriek gegaan. Een oude Nortonpomp, die aangesloten was op de welput en zorgde voor stromend water, was al verdwenen. Maar de welput was nog in goede staat en wordt nu dagelijks gebruikt voor de tuin.

Tijdens onze werkzaamheden kregen we veel toeloop, zowel bekenden als onbekenden wilden wel eens in het ‘Pippi Langkous huis’ kijken. Veel mensen kenden het van uitstapjes naar Oranjewoud.

Door de jaren heen pakten we stukje bij beetje het hele huis aan. Wij werden plotseling grootafnemer van de verfhandel en de aannemer heeft ook de nodige facturen geschreven. De ongediertebestrijding mocht ook nog wat verdienen. Hoewel wij dol zijn op elke vorm van leven, boktor en andere liefhebbers van hout kunnen we hier niet gebruiken.

We hebben een professionele houtbewerkingmachine gekocht om de houten lijsten,rabatdelen en vensters te restaureren of te vervangen.

De originele scharnieren en raamklinkjes zijn opnieuw gebruikt. Kapot hang- en sluitwerk hebben we vervangen door materiaal wat we in o.a. in Tsjechië, Polen en Turkije hebben gevonden. Daar wordt dergelijk materiaal nog steeds gebruikt.

Het klimaat in de woning is perfect, zomers koel en ’s winters knus. De isolatiewaarde is niet al te hoog, de wanden bestaan uit hout, een beetje isolatie en een soort fermacel met stuclaag. Er is dus voldoende luchtverversing door de iets tochtende sponningen.

We hebben vaak het gevoel dat we op vakantie zijn omdat we de vogeltjes binnen horen fluiten. Het nadeel van hout en riet is de verzekeringspremie. Verzekeren bleek in eerste instantie erg moeilijk maar bij een gespecialiseerd kantoor is het toch gelukt.

Het houtwerk van buiten wordt vies door invloed van het weer en luchtvervuiling. Eens per jaar wassen we het hele huis met water en afwasmiddel. Deze wasbeurt is goed voor het hout en je ziet zo eventuele mankementen.