De Straatweg naar Oranjewoud heet tegenwoordig ‘Koningin Julianaweg’. Want Oranjewoud heeft z’n naam te danken aan het koningshuis. De naam Oranjewoud is ontstaan 1676. Albertine Agnes, prinses van Oranje en weduwe van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau, kocht een bestaand landgoed dat de naam Oranjewoud kreeg. Het landgoed was een buitenplaats van de Friese Nassaus, met mooie landhuizen en schitterende tuinen. Zij kochten in 1664 heidevelden ten oosten van Heerenveen en stichtten er het lustslot Oranjestein met het park ‘de Overtuin’. Toen begon de ontwikkeling van Oranjewoud als vestigingsplaats van de Friese adel. Nu is het een dorp dat grenst aan Heerenveen, het heeft geen adel meer en ook geen dorpskern maar het is één van de mooiste groene plaatsen van Friesland.

Kort geleden heeft het landgoed een grote opknapbeurt gehad en is autoluw gemaakt. In 2004 is er het eerste museum voor moderne Friese kunst gebouwd. Museum Belvédère is ontworpen door architect Eerde Schippers.

Dé Belvédère is een brandtoren gebouwd in 1924 met een hoogte van 30 meter. Het is de enige betonnen uitkijktoren in Nederland.