Het houten huis is gebouwd, of liever gezegd in elkaar gezet in 1920.

Het heeft een plattegrond van ca. 7.5 x 7.5 mtr. en is op een trasraam van bruine klinkers geplaatst waardoor het vrij hoog staat. Het huis is van het type houtmassiefbouw.

De aftimmering is van naaldhout. De kleurstelling is bijzonder; de horizontale elementen zijn Ossenbloedrood, de verticale elementen Okergeel en de raampartijen zijn met Loodwit geschilderd.

De woning heeft één bouwlaag en een kapverdieping onder een overstekende wolfskap. Het dak is met riet gedekt. De eerste woonlaag is betimmerd met horizontale planken in potdekselstijl, ze zijn deels uitgefreesd waardoor de verticale planken in de uitsparingen passen en de stijlen afdekken. Tussen de stijlen zijn 12-ruitsvensters geplaatst, ritmisch geleed door deze stijlen.

De geveltoppen bestaan uit okergele verticale rabatdelen. Deze verspringen in lengte waardoor er een kartelrand ontstaat die iets oversteekt. De kartelrand wordt geaccentueerd door een witte bies. De luiken en de buitendeuren zijn in Amsterdamsgroen geschilderd met witte accenten.

De houtverbindingen zijn in de fabriek gemerkt met Romeinse cijfers. Vroeger werd alles ter plekke op maat gemaakt waardoor de diverse onderdelen niet uitwisselbaar waren.

Het woonhuis is sinds 1998 een rijksmonument:

Monumentnummer 510498

Oranjewoud, Koningin Julianaweg 45

Kadastraal Knijpe B 3584